2018 års SM för hardrivande stövare

 

Så har SM för hardrivande stövare gått av stapeln, i år arrangerat av Smålands Stövarklubb.

De 10 hundarna av olika raser har haft några kval bakom sig för att komma dit de gjort. En stor prestation bara att kvalificera sin hund till detta. Startande hundar är av raserna Finsk, Schiller- och Hamiltonstövare. Alla inblandade möttes upp på värdshuset i Vrigstad, som var samlingspunkten för arrangemanget. Det är en omfattande procedur att anordna ett SM, att få allt att klaffa. Detta klarades av proffsigt av samtliga inblandade, såsom tävlingsledning,domare, vägvisare, markfogdar och inte minst hundförarna.

Dag 1 började med dimma på många provrutor, även lätt regn på några ställen. Detta gjorde att det var svårt för hundarna att reda ut nattslagen, men det ramlade in rapporter vartefter att fler och fler hundar reste hare. Jaktjournalen rapporterar flitigt via sin hemsida och det är många som följer SM här, både vi som håller oss ute i skogen bland deltagarna, men även alla de som inte har möjlighet att vara med på plats. Det blev 4 prisdrev efter första dagen, fördelade på en 1:a, en 2:aoch två 3:or. Bärimilla Kelly ledde efter första dagen.

 

IMG 7656 1 640x409

 

På kvällen intogs en utmärkt 3-rätters meny för samtliga inblandade och stämningen var i topp och förväntningarna höga inför den avslutande provdagen.

Undertecknad åkte ut till en av provrutorna dag 2, där en av pristagarna från första dagen startade. Hon, SR Lorry, fick upp en hare och hade bra tryck på den ett tag. När jag lämnade hade hon en 2:a säkrad och hopp om mer drevtid. Åkte vidare till ledaren efter första dagen, som hade fått upp en hare enligt liverapporteringen. Tyvärr kröp denna hare in i ett stenparti och provgruppen kopplade hunden och bytte område. Där gick Kelly på slag i drygt en timme  innan hon lyckades resa en ny hare. Under tiden hade Carma drivit nån timme och nu var det spännande var SM-bucklaskulle hamna. Tyvärr hade inte 2:an efter dag 1, Silverstövarens Linus, lyckats resa nån hare ännu och tiden talade emot Linus i fråga om slutstriden.

Jag hade turen att stå rätt och lyckades knäppa några bilder på Kellys hare och några minuter senare kom Kelly som trummade på, medan Carma hade lite problem på sitt håll och spänningen steg bland åskådarna som var på Kellys provruta.

 

IMG 7650 640x427

 

 

Kelly kopplades och gruppenkörde mot Vrigstad för kollegium. Detta avlöpte smärtfritt och prislistan var snart fastställd.

1:a och SM-vinnare blev Bärimilla Kelly, ägare Bjarne Engström, 2:a Carma, ägare Mats Eriksson och 3:a blev SR Lorry, ägare Conny Lundström, samtliga på pallen Hamiltonstövare. 

Ett stort grattis till dessa hundar och ägare, men även till alla övriga som har lyckats kvalificera sin hund till SM.

thumbnail IMG 7680

 

Smålands Stövarklubb vill passa på att tacka samtliga personer som har hjälpt till att genomföra detta mästerskap, utan er hade det aldrig gått.

// Roger Nilsson