Ungdomsjakt på Öland!

 

Harjakt med nya blivande jägare

Så var det åter dags för en dag med harjakt på Öland hos Anders Karlsson och Anette Ripheden. Det var ett glatt gäng på 30 personer, som håller på att ta sin Jägarexamen, där de flesta var nya jägare som skulle uppleva harjakt med stövare för första gången. Vi samlades klockan åtta och började med lite kaffe och prat.Anders hälsade alla välkomna och gick igenom hur upplägget av dagen var tänkt.

innesamling 2 640x480


Jag gjorde en presentation av vilka vi är i Smålands Stövarklubb och vad vi jobbar med. Jag berättade om alla stövarraser som finns och förhoppningen är ju att alla köper sig en stövare när utbildningen är klar och det blir dags att bära bössa. Vid samlingen fick Eva Lundgren och Hans Karlsson presentera sin schiller Svante och Magnus Eriksson sin finntik Theia. Detta var hundarna som skulle göra jobbet i skogen under dagen, och ivern att komma ut var stor, så grupperna gick snabbt och enkelt att dela in.

Vi hade som mål att försöka samlas med korvgrillning som Erika Lindquist från Studiefrämmandet bjöd på vid klockan tolv, men det vet ni ju, att det brukar vara svårt för det är då hunden skriker i.

Vädret var fantastiskt, kallt, vindstilla och en stor sol kom upp fram på dagen. Som alltid disskuterades det om det var bra vittring eller om det var dåligt, något som man aldrig kommer att bli klok på, och tydligt denna dag var att det ändrade sig under dagen när solen kom fram. Hundarna kom loss och det dröjde inte så länge förrän första haren var på benen med Evas schiller efter sig, som Anders för övrigt är uppfödare till. Jakten slutade på en väg och det vet vi väl alla hur roligt och lätt det kan vara att hitta det där avhoppet som kan vara femtio meter bort men lika gärna tre kilometer och hunden känner ingenting.
Under tiden har Theia fått slag, gett något enstaka skall och förväntningarna steg men upptaget lät dröja på sig denna dag. Evas hund Svante lyckades snabbt få hare nummer två på benen men även detta drev slutade på vägen. Ingen var ledsen för det, dom flesta hade sett haren och hört hunden och frågorna duggade tätt.
När klockan började bli korvdags och alla var vid brasan då kom äntligen upptaget för Theia. Förlösande för husse men den som väntar på något gott väntar inte för länge. Drevet gick riktigt fint och var nog snudd på en etta men vad gör det en sån här dag när man bara har kul tillsammans och det viktigaste är att alla hör och får vara med om denna underbara jakt. Harjakt!

grillgäng 640x480

 

Haren visade upp sig några gånger men lurade oss och lägger nya slag i natt igen. Vi och hunden kan ha roligt med den haren igen och vi jägare lyfter på hatten.
Klockan blev mycket innan drevet slutade och kopplet åkte på. Trots en lång dag så var det många kvar till slutet och sist var nog den som var yngst i gruppen av nya jägare. Det är fantastiskt roligt att se, och man blir lite nostalgisk och tänker hur gammal man själv var och kommer ihåg alla förväntningar man hade.
Ett stort tack till Anders och Anette för en fantastisk dag i skogen.

schiller svante 640x480

//

Agne Pettersson