Jag har nu valt att ta upp tråden efter förra ordföranden när det gäller att skriva blogginlägg. Detta är ju ett bra forum för information och kommunikation ut till medlemmarna. Förvisso finns det en hel del att läsa i flödet på hemsidans förstasida och i styrelseprotokoll, mm. Detta sätt blir dock kanske lite mer personligt om än en envägskommunikation.

Styrelsen har fått en del kritik för att vi inte varit tillräckligt aktiva på hemsida och i sociala medier. Den kritiken ska naturligtvis tas på allvar, att återuppta bloggen är ett sätt att försöka lyssna till denna kritik. Vi kommer även att tills vidare ha en stående punkt på kommande styrelsemöten som ska behandla kommunikation och sociala medier. Vi kommer att jobba med att uppdatera hemsidan löpande så att den är aktuell under alla flikar samt att våra sponsorer är uppdaterade. Smålands Stövarklubbs geografiska område är stort och det är inte alltid helt lätt att täcka allt som händer i klubben eller med dess medlemmar.

Vi har även inom styrelsen en pågående diskussion om vi ska ta fram en modernare och mer lättjobbad hemsida, det kräver dock en hel del arbete att ta fram en sådan. Den nuvarande hemsidan fungerar ändå hyfsat och denna vecka har vi haft 2827st besök på sidan och denna månad 23679 besökare. Så sidan är välbesökt! Våra direktrapporteringar från jaktprov står nog för en hel del av dessa besök.

På senaste ordförandekonferensen informerades om att vi från och med det nya året, som lokalklubb får behålla 100kr mer av medlemsavgiften. Ett bra beslut som togs på stövarfullmäktige, Svenska Stövarklubben behöver inte sitta på ett överflöd av pengar.

När det gäller utställningsverksamheten så informerades om att vi behöver fler utställningsdomare, så är någon av medlemmarna intresserad så anmäl det till styrelsen. Det bästa är ju om domarna kommer från de egna leden och som brinner för stövare. SKK har nu ett projekt för att utbilda domare för Svenska raser.

90% av alla stövare som ställs ut får i dagsläget VG eller Excellent. 60% får Excellent på utställning. Siffror som förvånade undertecknad lite, troligen har det gått en del framåt i aveln när det gäller exteriör, därtill bättre hundhållning och kunnande hos förarna. Så våra lydnads och ringträningar gör nog nytta!

Mer oroande är att antal valpregistreringar sjunker kraftigt, i snitt på alla stövarraser med 41%. Vad detta beror på kan man ju bara spekulera om. Jag tror att Vargens utbredning är av stor betydelse för det minskande valpantalet vilket är tragiskt. Vem vill släppa hunden och mata vargen? Det finns säkert fler anledningar, den ökande vildsvinstammen som lockar unga jägare mm.

Med glädje och stolthet kan jag konstatera att det hittills fungerat utmärkt med säsongens fasta jaktprov. Detta tack vare väl fungerande provkommitteèr, vägvisare, direktrapportering, sponsorer och välvilliga markägare. Det ligger mycket arbete och engagemang bakom att arrangera dessa prov. Bra jobbat!

Nu närmast väntar Ölandsräven med många anmälda hundar. Att ett nystartat elitprov drar så många hundar och ägare till sig visar att premiäråret var en succé.

För egen del är det ömsom vin ömsom vatten när det gäller stövarjakten med hundarna. Mycket kvalitetstid i skogen blir det i vart fall, både som domare och med dom egna hundarna. Jag blev lite bortskämd förra säsongen när bägge mina hundar presterade på topp. Att kastas mellan glädje och förtvivlan hör väl stövarjakten till och stundtals går det trots allt riktigt bra med klingande stövardrev!

Ett riktigt gott nytt år önskas till er alla!

Bengt Ljungberg

Ordförande

Extra information