2012-12-01 10.35.34 ny

Stövarjaktens dag 2012 i Österås mellan Ingatorp och Svinhult

I snö och -6 grader samlades 14 personer vid brasan på morgonen. Det var Anders Krantz med sin finnstövarhane Belger du Nord Wilhelm, Johan Johansson, med hamiltonhundarna Jambo och Lina, Mikael Käll med hamiltontiken Zippan och Karin Åström med finntiken Jaga som var dagens hundekipage.

Vi delade upp oss i grupper och for ut på marken och strax efter åtta var alla hundar lösa. Det blev upptag av alla hundar och en hare fick sätta livet till. Johan avlossade skottet som fällde Zippans fälthare. Mikaels son Emil fick den äran att passa haren under överinseende av Oskar och Albin. Bilden ovan.

Albin hade pappa Niklas Rydholm och farfar Tommy Alf med sig och Oskar kom med sin syster Emma och sin pappa Ulf Johansson till skogen. Emma läser till jägarexamen nu så snart tar hon själv med sig bössan ut i skogen. Johans bror Daniel hade för dagen lämnat taxarna hemma för att vara med och jaga hare med stövare.

Detsamma hade Stig Claesson som i vanliga fall har sällskap på marken av sin tax. Patrik Franssons drever fick också stanna hemma för dagen till förmån för stövarjakt. Urban Westerström hade också vigt denna dag för stövarjakt. Vid lunchtid var det återsamling vid brasan där vi grillade korv. Alla hundar var kopplade förutom min Jaga som jobbade med en hare fortfarande. Efter samvaron blev det nytt släpp och nya upptag. Det var en lyckad dag var alla överens om.

Bild 112 ny

Bild 119 ny

Karin Åström

Stövarjaktens Dag i Nässjö

Ett litet men glatt gäng samlades vid Jaktskyttecenter och hade bara ett par minuter till dagens jaktområde som Peder Jönsson släppte till.

Det var Kjell Mohlin som håller i Jägarskolan i Nässjö, Jägarskoleeleven Jonathan Hjort, Ingemar Sjöberg, hundförare Kent Sjölin samt hundförare undertecknad Stefan Johansson som skulle göra det denna dag.

Vi släppte Jana och det dröjde inte många minuter innan hon fick upp. Det var en fälthare som ganska snabbt gick i pass hos Ingemar. Eftersom Statens Veterinärmedinska Anstalt bett om att få prover från hare så åkte plasthandskar på och fyra olika provpåsar samt 2 blodprov togs fram. Jägareexemenseleven fick här en grundlig genomgång om urtagningens konst samt om hela harens anatomi in i minsta detalj.

Yoggy fick också upp en fälthare som dock drog iväg mot en trafikerad väg varför vi blåste av hunden och kopplade. Vi avslutade dagen med lite korvgrillning. Dock hann Jonathan med att smita innan kortet hann tas.

Stovarjaktensdag 2012 ny

Stefan Johansson