Växjö 20130210

Bild1

Idag var det inga problem att vakna när reveljen gick, kl 05:45. Alvesta Jaktvårdskrets stora harjakt stod på programmet och samlingsplatsen för detta årets jakt var Södra Kretsen och Hynnenäs Bygdegård.

Äntligen skulle det bli den årliga storjakten som de två senaste åren blivit inställd pga det myckna snödjupet på våra marker.

Undertecknad anlände en kvart innan samlingen och hittade ett antal "gamla" kändisar inom Stövarklubben och glädjande nog flera nya ansikten framför allt unga sådana. Där fanns Krister Lundborg med Biabys Tilda, Berth Fred, Lennart Haraldsson ordförande i Alvesta jaktvårdskrets, SM vinnaren Lövängens Boy och hans brorsa Bamse med var sin husse som höll hårt i kopplen till en början. Christer Canderö, Göran Flood, Christer Malmgren och många fler.

Thom Lilienberg har fått den angenäma uppgiften att vara sammankallande för ungdomarna inom kretsen och gamla bekanta som vi är så lovade jag att i vått och torrt å stövarklubbens vägnar att ställa upp med hundar och marker närhelst han har blivande och intresserade harjägare som vill ut och jaga. Det vill vi väl alla hjälpa till med hoppas jag, eller vad säger ni kära medlemmar?? Vi uppskattade antalet jägare till ca 50 st denna dag, lite färre än toppåren då vi var upp emot 120 st vissa år.

Lennart Haraldsson hälsade alla välkomna och gick igenom reglerna för dagen. Harar skall skjutas och det så nära 60 min efter upptag som möjligt. På dessa jakter räknar vi inte tappter så från upptag är det så nära heltimma som det bara går. En fin snidad hare av gamle jägaren Ingvar Nyqvist fungerar som vandringspris till den skytt som lyckas att pricka heltimma närmst (och haren förstås)

Jag fick förmånen att tillbringa dagen på Sunnanvik som ägs av Gösta Hyltén Cavallius. Hundförare var Gösta Karlsson med Lövängens Bamse. Lite sent om sider fick vi en hare på benen som var en sk "ramlare". Den gick o gick utan att sätta sig för att ge oss jägare de där underbara påsticken som kommer när man som bäst behöver. Bamse kämpade på i florsockret men haren blev oss övermäktig detta släpp.

En burk bullens varmkorv och lite kaffe gjorde susen när vi smidde planer för släpp två. Undertecknad och markägaren gick i förväg medans resten av gänget samlade ihop, hund, bössor och allt annat som måste finnas med när det är harjakt... Gösta och jag hittade strax två stycken jättefina avhopp och lotsade Gösta med Bamse i koppel på plats. 5 min senare var haren på benen och Bamse bjöd på en ganska bra prestation i det knepiga föret. Han grillade haren i ganska precis en timma och tjugo minuter innan den lyckliga skytten (fotbollsspelaren) Christer Malmgren kunde komma till skott. Under drevet hade haren varit på besök i Odensjö socken, ute bland vassarna på sjön åsnen, i röjningarna runt fjordrundan och till slut så beslutade han, ja det var en hane, att ta vägen mot gården. Tyvärr för harens del så stod hans baneman för dagen och tänkte samma tanke...

Vi avslutade dagen på Sunnanvik och återsamlades vid Hynnenäs där det bjöds på ärtsoppa, dricka, kaffe och kaka till samtliga deltagare. Varje markägare redogjorde för sin mark om prestation, tider, bomskott osv till åhörarnas glädje och skratt.

Sebastian Wiberg blev den lyckliga skytten som lyckades med att skjuta haren närmst 60 minuter efter upptag och han får nu stora äran att stoltsera med vandringspriset till nästa kretsjakt.

Ett stort tack till Alvestakretsen och Lennart Haraldsson för hans engagemang och jobb inför detta arrangemang som är mycket uppskattat. Till nästa gång ska vi hjälpa till och sprida informationen om denna jakt hos våra medlemmar i Smålands Stövarklubb så vi återigen kan stoltsera med över 100 jägare...

// Johan Frisk, Smålands Stövarklubb

Bilder nedan

bild2

Förväntansfulla hundförare i väntan på släpp.

Lennart går igenom förutsättningar för dagens jakt inför 50 talet skyttar

Lennart går igenom förutsättningar för dagens jakt inför 50 talet skyttar.

bild4

Gänget på Sunnanvik

Resultatet för dagen

Resultatet för dagen