Lördagen den 6 februari 2016 genomförde Smålands
Stövarklubb en "allmogejakt" med deltagande av flera av våra högmeriterade stövare. Efter hare i första hand.

cancerjakt v 5 640x424

 

"Allmogen" hade kallats till jaktdagen på olika sätt under ett par månaders tid. Bl a hade dagstidningen Smålandsposten den 11 januari nästan en helsidas reportage om det kommande evenemanget. Alla jägare med godkänd jägarexamen (motsv) var välkomna. Jakten kostade varje deltagare minst 100:_(uppåt fanns ingen gräns!) och alla pengar som flöt in under dagen skulle gå oavkortat till Barncancerfonden. 136 jägare anmälde sig!

Samling på Risingegården strax öster om Växjö kl 0700.

cancerjakt v 4 640x424
Eftersom alla jägare var anmälda i förväg så var indelningen i jaktlag klar redan vid ankomsten. Man samlades vid fikabord skyltade med respektive jaktområde och fick en kort redogörelse för syfte och mål med dagen och även erforderliga direktiv för jakten. Därefter slussades alla 9 jaktlagen iväg till sina jaktområden där hundarna släpptes strax efter klockan 0800.

cancerjakt v 3 640x424

Här jagade man sedan av hjärtans lust fram till ungefär klockan 1400 ty en timme senare skulle alla vara tillbaka på Risingegården för viltparad, fikamingel och ett jättestort lotteri med ett prisbord värt drygt 15.000:-. Dessutom skulle man kora dagens vinnare av tävlingen i konsten att skjuta en hare så nära hel- eller halvtimme som möjligt. Sist, men inte minst, skulle det bli auktion på nedlagt vilt.

cancerjakt v 2 640x424

Själv hade jag förmånen att få vara med jaktlaget i
Skårtaryd en bit nordost om Växjö. Där fick jag lyssna till Bruno Fagerströms eminenta hamiltontik Mathilda. Hon tog upp redan efter en halvtimme och sedan jagade hon för full hals. Det hjälpte inte att hennes första hare sköts exakt klockan 1000. Halvtimmen senare hade hon gett sig på driven och hittat en till som hon roade sig med resten av dagen. Det råkade bli så att just Mathildas hare sköts av dagens vinnande jägare. Det var Kalle Sjöö från Hässleholm. En glad yngling som skjutit hare förr men aldrig för en stövare! För denna bedrift tilldelades han ett vandringspris från Smålands Stövarklubb ("Hara-tavlan") som är skyltat med "Till förmån för Barncancerfonden".

cancerjakt v 1 640x424

Mathilda och husse Bruno fick en annorlunda "hara-tavla" som pris för dagens prestation.

Deltagarna tyckte att jakterna hade varit roliga och lyckade.
Slutresultatet blev 10 fältharar och 2 svenskharar. Under mingel och allmän
muntration på Risingegården genomfördes ett jättelikt lotteri där priserna
aldrig tycktes sina och så avslutades det hela med auktion på de 12 hararna som faktiskt betingade ett snittpris på 500:-!

Jag vill varmt tacka alla deltagare, markupplåtare,
övriga sponsorer och fikafixare m fl som gjorde denna dag till den nästan ofattbara succé som den blev! Ett särskilt tack från alla deltagarna och från mej går till Bengt Lindell och Johan Frisk. Dessa båda är klubbens särskilda ombud i Kronobergs län och hade ansvaret för dagen. De hade verkligen lagt ned stora delar av sina själar för att lyckas. Och som de lyckades! Med stolthet kan vi redovisa att vi satte in varenda inkommen krona på Barncancerfondens konto. Det blev 42.000:-!De´ ni!

Det blir en liknande dag även nästa år. Väl mött då!

Cenneth Quick/ Ordf Smålands Stövarklubb

Extra information