Hade, som sagt, förmånen att få vara domare på Värnamoprovet. Än en gång besannades tesen om att vi inte jagar med robotar. Ska man nå toppresultat krävs inte bara en duktig hund. Man måste ha tur också! Första dagen dömde jag åt Mats Johansson från Alsterbro och hans smålandshane Slåtteråsens Kim. En så´n jäkel på att jobba! Han hade två egna upptag efter utmärkta arbeten. Men båda dessa tyskar hade inget till övers för vare sig samarbete eller skogspartier. Nej, vägar och fårastängsel skulle det vara. Ibland önskar man att man hade pris att dela ut för hundens (och förarens!) entusiasm och humör.

Dag 2 handlade det om Jan Lindströms hamiltonhane Björnekes Kasper. Han hade gjort glänsande prestation och första pris dagen före. Men det hade tydligen sökt honom rejält. Första timmen var han stel som en pinne, ointresserad och visade tydligt att han tyckte att livet just då var "mer skit än stekt fläsk". Men så hittade vi ett halvt igensnöat avhopp efter en tysk. Då piggnade han till och 10 minuter senare kom vrålet. Därefter bjöd han och tysken på en uppvisning runt "Giggarydsvägskälet" i en cirkel med ca 500 meters radie. Efter fyra - fem varv runt vägskälet blev det så småningom full tid med ett otal observationer av såväl hare som hund. Men de första 85 minuterna var något av det mest imponerande jag upplevt med stövare! Kasper var som förbytt. Pigg som en mört, snabb som en pil, smidig som en panter och hade inga samarbetssvårigheter med tysken som försökte trixa men som inte hade någon framgång förrän efter nästan 90 minuter. Sista halvtimman gick också bra men var mera "normal". Tänk så olika det hela kan utveckla sig. Två duktiga hundar som båda "jobbade häcken av sig" under provdagendagen men så olika belönade! 

Men för att kunna roa sig lika kungligt även i fortsättningen så är det några saker som vi Smålands stövarklubb åtgärda. Vi har fått en uppgift av Svenska Stövarklubben att: "Ordna ett seminarium/studiecirkel/arbetskväll för att stimulera en ökad valpproduktion hos såväl befintliga som presumtiva uppfödare inom vårt verksamhetsområde". Jag kommer att återkomma till detta vid årsmötet och då , bla, föreslå att vi gör detta någon gång i april - maj.

Ett mera närliggande beslut vi har att fatta är hur vi ska behålla och utöka information till klubbmedlemmar. Medlemsinformation är avgörande för att man ska känna klubbkänsla. Vi är glädjande många medlemmar men vi är utspridda över hela Småland och halva Blekinge. Årsmötet är enda gången då vi strävar efter att samla så många som möjligt. Ofta kommer mer än 100 medlemmar. Och det är smått fantastiskt. Men det är ändå "bara" ca 10% av medlemskadern. Som komplement har vi, hittills, haft vår årsbok i pappersform med Hans Lundborg som senaste redaktör. Hans har nu meddelat att han avgår som redaktör. Med tre månader till årsmötet har vi då två alternativ. Antingen hittar vi en ny redaktör eller så lägger vi ner årsboken i nuvarande skick och ersätter den med något annat. Nyrekryteringen av redaktör har, hittills, inte varit någon "succes pyramidale". Det är ingen kö av sökande. Därför behövs en "plan B" om vi inte hittar en ny redaktör. Jag kommer att presentera en skiss till en sådan för styrelsen vid vårt möte den 20/1. Återkommer om utfallet när styrelseprotokollet är justerat och klart.

Nog för denna gång. Gå nu ut i bygderna och leta tidningsredaktör (han/hon kommer att få allt tänkbart stöd av Hans L). Lyckas ni får vi kanske en årsbok i pappersform. Lyckas ni inte så blir det något helt annat. Fundera också fram till årsmötet på uppgiften vi fått av SvStk angående avelsutveckling och sådan träff i april - maj.

Skitjakt på Er alla!

Cenneth

Extra information