Rättvisa åt stövarna!

Jag besökte vår utställning i Värnamo den 27/4. Heder åt kommissarie Fagerström och hans nätverk kring arrangemanget! Roligt att se flera verkligt fint uppvisade hundar som också fick välförtjänta utmärkelser av förnämlig domare.

Minder roligt att se (alltför?) många hundar som egentligen aldrig fick chansen att visa sig från sin bästa sida. Varför? Tja, inte vet jag men (förlåt mej!) nog verkade hemmaträningen ha varit i klenaste laget. Hundar utan "social kompetens" (dvs bl a inte vana vid att vara bland folk och andra hundar) och med tämligen slätstruken lydnad. Hundar som blev rent förskrämda över att behöva stå på konstgjord gräsmatta och bli utsatta för mätsticka. Hundar som inte visste om de skulle skritta, trava eller galoppera i uppvisningsringen. Hundar som hade suttit i bil och sedan vid husses/mattes fötter i flera timmar tills några minuter innan det var dags att äntra uppvisningsringen. Några började faktiskt med att sträcka på sig när de kom in i ringen.

Jag kom då osökt att tänka på den tid då vår dotter och jag släpade oss runt på hopp- och dressyrtävlingar med ponny och häst. Jag tävlade med häst på låg nivå men dottern med ponny på högsta nationella elitnivå. Det fanns inte på kartan att skicka in oss som ekipage på tävlingsbanan vare sig i hoppning eller dressyr (som påminner rätt bra om hundutställning) utan ett rejält förarbete på hemmaplan och sedan en grundlig uppvärmning på framridningsbanan på tävlingsdagen.

Förövning hemma och uppvärmning på utställningsplatsen borde vara lika självklart för oss som deltar med våra älsklingar på utställning som det är för ryttare och andra sportutövare där det gäller att visa upp sig från sin bästa sida.

Kanske ska vi (i likhet med tävlingsarrangörer för hästar) erbjuda en "uppvärmningsring" en liten bit ifrån "utställningsringen"? Där finns kunnig personal som "övningsmäter", övar och ger råd hur ekipaget ska uppträda i "utställningsringen". Kanske finns även en "lånecykel" så att man kan rasta hunden ordentligt före uppvisning (i Värnamo fick en deltagare kommentaren från domaren: "- det hade gått mycket bättre om Du hade haft hunden rastad ordentligt innan Du kom in"). Åtgärder i denna riktning kanske även gör att det känns lättare för osäkra utställare och därmed att man törs komma.

Plats för funderingar men rättvisa åt stövarna! Det är de värda!

Cenneth

Extra information