Ordförandekonferens i Stockholm fredag och lördag. Utställning i Åseda på söndagen. Bockapremiär. Äntligen sätter det igång på "redit"!

 

Alla 19 lokaklubbarna, alla rasföreningar och delar av Svenska Stövarklubbens styrelse höll ordförandekonferens 14--15/8 i Huvudmetropolen. Bra möte med mycket information även "off the record" långt in på natten. Vår egen Gunnar Petersson orienterade på fredagskvällen om medlemsfrågor och PR-verksamhet.

Lördagen inleddes av Thommy Sundell med reflektioner om valpregistreringar. Läget verkar lite bättre i år än senaste året. Men, dessvärre, fortfarande samma elände som tidigare. Många tikägare vågar inte para förrän man fått "Excellent" och Cert på utställning och blivit Jaktchampion (och helst vunnit antingen SM eller Eksjöprovet). Vad i Jösse(!) namn är det för fel på en 3-4-årig tik som varit helt frisk i hela sitt liv, fått ett bra omdöme på utställning(dvs inga fel värda att nämna) och tagit pris på jaktprov med bra egenskapspoäng? Varför räcker inte detta för att föra släktet vidare?

Vidareutveckling av våra svenska stövare var nästa punkt på programmet. Fortsätter dagens trend går vi mot nattsvart mörker. Ingen tvekan om detta från vare sig experter eller amatörer. Några klara slutsatser var bl a : Tikarna måste valpa tidigare, ta bort rädslan för att föra in nytt blod i de olika rasernas avelslinjer. Stövare har ett avelsindex på 6 år. Taxar och drevrar har 4.

I anslutning till detta diskuterades unghundars start på jaktprov. Förslag finns i nya regelverket på start från 12 månaders ålder. Bör väl rimligen innebära att man måste börja träna hunden i halvårsåldern, eller.....? Hoppas bara att man inte kör för alltför hårt alltför tidigt. Det är inte mycket bevänt med en stövares leder, ligament, skelett mm före 15-18 månadersålder. Träningen måste ju vara långsiktig. Man vill ju gärna behålla "kelgrisen" i många år.

Avelskommitténs ordförande i SKK Pekka Olsson redogjorde för det uppdrag han har att utreda "Utmaningar för stövarraserna ur ett avelsperspektiv". I förlängningen anade man att det var en gemensam"Svensk stövare" som kun de vara målet. Han fick dock mycket tydligt klart för sig att vårt fullmäktigebeslut 2014 som klart sade ifrån att gruppen som arbetade med dessa frågor inte skulle fortsätta. Min bedömning är att det inte blir någon "Svensk Stövare". Däremot öppnades fältet för "Nordisk" altenativt "Europeisk Stövare".Särskilt då eftersom alternativet ter sig ödersdigert.

Arbetsgruppen för översyn av jaktprovsreglerna (där vår representant är Janne Berg) har lämnat sitt förslag till Svenska stövarklubbens styrelse. Vi får ärendet på remiss den 19 september. Vi ska svara senast den 19 november. Slutliga förslaget ska sedan vara hos oss så att vi kan yttra oss på vårt årsmöte i mars/april 2016 och sedan ska beslut tas på Stövarfullmäktige våren 2016. Tanken är att vi sedan ska döma våra jaktprov efter dessa justerade regler från hösten 2016. Innebär bl a att vi måste redan nu planera för en rejäl kompetensutveckling av vår domarkår under sommaren - förhösten nästa år! 

En mera fullödig information från ordförandekonferensen kommer i Stövaren nästa gång.

Hann med ett hastigt besök på vår Åsedautställning. Såg bra ut. Domare Dennis var i gång med sedvanlig bravur. Trevligt med samarrangemang med drevrarna och beaglarna. Många i rörelse i Åseda folkpark. Köpte en förnämlig almanacka för 2016 av de två superförsäljarna Sten-Åke Ek och Ulf Sivberg. Redan första försöket med vår almanacka blev riktigt bra tycker jag. Hoppas att den kommer att finnas i de flesta medlemmarnas ägo snarast möjligt! Utställningsresultaten kommer i särskild ordning så fort Anna L et Co hinner.

Lev nu väl och ut iskogen med Er!/Cenneth 

 

Extra information