Lördagen den 4.februari arrangerade Smålands Stövarklubb för tredje året i rad en klubbledd inbjudningsjakt efter hare med stövare.
Mellan 225 – 250 jägare kom, jagade i 13 jaktlag med 20-talet klövdjursrena stövare, sköt 14 fältharar och samlade, med hjälp av våra makalösa sponsorer, in drygt 81.000:- till Barncancerfonden!


Inbjudan gick ut till alla jägare med godkänd jägarexamen och även till "Uppsiktsjägare". Kostnad för jaktdagen var minst(!) 100:-/deltagare. Ville man betala mera var det frivilligt och välkommet eftersom alla insamlade pengar alldeles oavkortat skulle gå till Barncancerfonden.
2016 kom 136 jägare. I år var det 182 föranmälda men det visade sig i slutändan bli någonting mellan 225 – 250! Många kom spontant direkt ut till jaktlagens samlingsplatser i skogen, anmälde sig, betalade och jagade sedan av hjärtans lust.
Syftet med dagen är tvåfaldigt.
Dels vill klubben erbjuda så många jägare som möjligt att få jaga en dag med högklassiga stövare. Vi är särskilt angelägna att få med så många jägare som möjligt som, normalt, inte jagar med stövare.
Dels vill klubben stödja forskningen kring barncancer och medverka till att öka möjligheterna för barn att komma ur denna farsot.
Målet med dagen är också tvåfaldigt.
Klubben söker ökad förståelse och acceptans för en av vårt lands mest sociala och traditionsrika jaktformer. Jakt efter hare med stövare. Det får gärna bli räv också. Dagen är också ett led i att rekrytera nya stövarjägare, nya stövarägare och nya klubbmedlemmar.
Målet är även att samla in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden. I fjol fick vi in 42.300:-. Målet i år var att det skulle bli avsevärt mera.
Jaktdagen, första lördagen i februari, är mycket noga utvald. Då är förutsättningarna för lyckad jakt som allra bäst. Våra stövare är i sitt esse. (se bara resultaten från vårt Eksjöprov som går samma helg!) Övrig löshundsjakt efter småvilt är slut för säsongen. Konkurrensen från övriga jaktformer och viltarter är nästan ingen. Såväl räv som fält- och skogshare är fortfarande lovliga. Våra markägare inom de olika jaktlagen är positiva till att låna ut sina områden. Många jägare ser en möjlighet att få jaga ännu en gång innan säsongen tryter.
De som, på uppdrag av klubben, sköter hela arrangemanget är våra länsombud i Kronobergs län, Johan Frisk och Bengt Lindell. De svarar för allt från planering, genomförande, efterarbete tills man tågar till banken för att lämna insamlade pengar till Barncancerfonden.
Dagen startade med gemensam samling klockan 0700 i Risingegården, ca en mil öster om Växjö. Alla förhandsanmälda var då redan organiserade i de jaktlag de ska få jaga i. Man tog plats vid jaktlagets uppmärkta bord och bekantade sig med varandra., Jag hälsade som Ordförande i Smålands Stövarklubb alla välkomna och gick igenom övergripande syften och mål. Därefter meddelade Johan och Bengt nödvändiga direktiv för genomförandet av dagen från början till slut. Efter tre år har nu arrangemanget hunnit sätta sig och det hela fungerade på ett utmärkt sätt. Inga onödiga longörer på morgonträffen. Det är viktigt att jaktlagen snabbt kommer ut till sina 13 olika jaktområden. Många av dem har flera mil att åka. Men allt gick smidigt och de flesta lagen var i gång med jakten strax efter klockan 0800. Nu jagar man av hjärtans lust fram till ungefär klockan 1400. På något ställe är det lite bekymmersamt att hitta nattslag efter Jösse. Det hade regnat på tidiga morgonen och efterhand så började ett lätt snöfall. Men tillgången på hare, särskilt fälthare, är god och snart hade de flesta klingande drev och spännande upplevelser. Det var tjugotalet klövdjursrena stövare som var i gång under varierande tider på dagen. Man bröt jakten vid tvåtiden på eftermiddagen eftersom man skulle vara tillbaka på Risingegården senast klockan 1500. Där skedde då utvärdering jakten, prisutdelning för dagens jakttävling, auktion på nedlagt vilt och utlottning av sponsorgåvorna.
Det visar sig att man skjutit 14 fältharar och de säljs av mej som utropare på auktion till ett snittpris på 250:-/st.
Under dagen tävlar passkyttarna också om att kunna hålla nerver och fingrar i styr. Den som kan skjuta sin hare närmast minuten på varje hel eller halvtimma har chansen att vinna ett av klubbens vandringspriser. Det är vår välkända litografi av Rolf Svensson som föreställer en stövares upptag på en svenskhare. Priset vanns i år av Pelle Jonsson från jaktlaget i Tolg. Han lyckades skjuta sin hare en (!) minut efter en heltimma. Hundförare till den duktiga finntik som kom med haren till Pelle, Conny Andersson, också från Tolg, fick särskilt hederspris för hundens bedrift.
Våra fantastiska sponsorer hade verkligen haft spenderbyxorna på sej. Utlottningen av sponsorgåvorna gjorde så man baxnade! Eller vad sägs om bl a en toppmodern syntetisk, amerikansk älgstudsare i kal 308Win, en "Telefon-GPS", hela set med det nyaste inom jaktkläder, en matchtröja från ishockeylaget Växjö Lakers med alla spelarnas namnteckning på och mycket mera av verkligt hög klass och kvalitet.
Dagen avslutades med att jag som Ordförande i Smålands Stövarklubb tackade alla som på olika sätt gjort dagen så lyckad och lovade att meddela hur mycket pengar vi lyckats få ihop så snart som det bara var möjligt. Därefter upplöstes församlingen men innan dess hade deltagarna unisont krävt att klubben ska upprepa arrangemanget även 2018. Det var ett välkommet uppdrag som vi som arrangörer lovade att göra allt för att utföra.
Vid sammanräkningen av betalning för deltagande i jakten och alla andra bidrag visade det sig att Smålands Stövarklubb kommer att skänka Barncancerfonden ca 81. 000:-! Det vill säga nästan en fördubbling mot i fjol! En glädjkechock!
Tack Johan och Bengt och era suveräna medhjälpare för ett förnämligt genomfört arrangemang från början till slut! Tack alla deltagare för att ni kom och gjorde dagen till mera än vad vi hade vågat hoppas på! Tack alla markägare och jaktlag som ställde sig till förfogande! Tack alla sponsorer för ett makalöst presentbord!
För Smålands Stövarklubb
Cenneth Quick/Ordförande

 

Sponsorer vid Smålands Stövarklubbs inbjudningsjakt efter hare med stövare i trakterna kring Växjö och till stöd för Barncancerfonden.

BILTEMA                 BRAÅS JÄRNHANDEL            JAKTIA KOSTA

DANSKE BANK VÄXJÖ           ELEKTRO LANZ  STAFFANSTORP

ELIASSONS EL VÄXJÖ           FAM RAPPE BRAÅS                JULA

INDAN BYGG EKSHÄRAD     JAKTIA VÄXJÖ       JYSK

LENHOVDA VÄRME OCH SANITET      PINEWOOD

RYDAHOLMS JÄRNHANDEL    SAMUELSSONS ÅKERI VÄXJÖ

TRACKER                VOLVO BRAÅS       WISMA VÄXJÖ

                                   VÄXJÖ LAKERS

ETT VARMT TACK TILL ALLA SPONSORER SOM VERKLIGEN

SÅG TILL ATT RESULTATET AV DAGEN BLEV SÅ BRA!

                 SMÅLANDS STÖVARKLUBB