KM i Jaktskytte

 

Klubbmästerskap jaktskytte 2018-08-26

”Stövarbröderna Petersson vandringspris”

I år hade ”budkavlen” åter igen hamnat i F-län, detta innebär också att det var fjärde upplagan av detta arrangemang, tiden går fort när man har roligt, kändes som igår, sedan premiären. Roligt att detta lever vidare, trots att deltagarantalet kanske inte ”skjutit” i luften, så har ju trots allt deltagarna gjort det.

Reglementet för denna tävling, är upp till arrangören, med förbehållet att det skall vara hagelskytte, det vapen som får anses som det normala under jakt med stövare. Arrangören skall ha handlingsfrihet för att kunna skapa något för de förutsättningar som bäst passar beroende av belägenhet.

I år blev det Eksjö och Eksjönejdens jaktvårdsförening samt disciplinen Sporting. För de som inte vet innebörden av Sporting, så är det lerduveskjutning från fem stycken olika platser, duvorna kommer från alla möjliga vinklar och håll, olika hastigheter samt stor variation i de avstånd som uppstår, beroende av skyttens färdigheter. Det är inget lätt skytte, men det är roligt, i vart fall när man träffar. För en skytt som normalt inte uppehåller sig på skjutbanorna, får väl sju träffar av tjugofem, ses som ett anständigt resultat, d.v.s. goda chanser till att fälla en Hare i maklig takt på grusväg.

Utöver själva skyttetävlingen, genomfördes även en tipspromenad innehållande slamkrypare och inte en enda fråga på temat stövare, enkom för att öka kunskapsbasen hos dessa hårt specialiserade jägare. Vi hade naturligtvis samkväm med fika, utan eld i tillägg.

Det var mycket hagel i luften denna eftermiddag, både i form av stål men även i H2O frysen variant. Leif Rydell var för dagen exekutive lerduvemagistrat, skötte förberedelserna, genomförandet och allt efterarbete med glans. Det kom att bli en hård toppstrid med imponerande skytte under svåra förhållanden, sol och vindar ställde till det. Skall i sammanhanget nämnas en teori, allmänt sett, tror jag överlag, att man hittar väldigt många goda skyttar bland stövarfolket, kan ha fel, men det känns så. Det blev till slut en riktigt veteran ur många sammanhang, som drog det längsta strået, Bertil ”Dostarp” Karlsson som segrare. Tvåa blev Jimmy Lindby och trea Gunnar Svahn. Bästa Dam blev Anna Green/Svensson.

Personligen tycker jag att detta är en ganska trevlig upptakt inför stövarjaktsäsongen, man får rosta av sig lite, i vart fall bli det så för oss som kanske inte på veckobasis håller till på jaktskyttebanorna, detta visar sig ju naturligtvis också i resultaten. Tror att deltagarantalet kunde varit högre om vi inte hade behövt flytta arrangemanget, då det inledningsvis kolliderade med Åsedautställningen. Den teoretiska delen för dagen, vanns av Gunnar Pettersson som prickade in elva rätt av tretton omöjliga, men även några möjliga frågor.

Nästa år om fortsättning följer, åker vi till Kronobergarna och ser om de överträffar sitt eget deltagarrekord och bjuder på lika god smörgåstårta som sist, luriga mål och väder, även om det tar emot, så vann ni den matchen också! // Lars Petersson

Resized DSC 0006 5656