Utvecklingen av vårt arrangemang under de sex år vi har genomfört detta har varit lika makalös som glädjande. Första året, 2015, var vi 60 deltagare och fick in ca 45. 000 SEK till Barncancerfonden. Ändå fick vi ställa in själva jakten på grund av elak skare! Men vi gav oss inte och genomsnittligt har vi, hittills, varit 10-11 jaktlag med ca 250 deltagare och insamlade pengar steg snabbt till ca 100.000 SEK/år.
Nu lördagen den 8.februari 2020 hade läget blivit följande.
Dagen inleddes med morgonkaffe och fördelning till jaktlag på Risingegården öster om Växjö. Innan avfärd till skogen höll sjuksköterskan Jenny Lundell en uppskattad och tänkvärd information om arbetet med barn som drabbats av cancer. Jenny jobbar med detta på lasarettet i Växjö och hennes redogörelse gav dagen precis den extra prägel som var ett av våra mål med arrangemanget.
Vi hade vuxit till att jaga med 21 jaktlag på olika områden! Det kom nästan 500 deltagare som fördelades på de olika jaktlagen! Inte bara från Småland. Det kom folk från bl a Halland, Skåne, Blekinge och till och med från Norrland. Vi jagade med drygt 50 klövdjursrena stövare från ca kl 0800 till 1330. De flesta deltagarna fick se harar eller rävar. Ett rejält antal harar och en räv fick följa med jägarna hem.
Från kl 1330 var det dags för återkomst till Risingegården för "After Hunt". Våra makalösa sponsorer hade åstadkommit ett prisbord för lotterier som vi aldrig förut sett maken till. Marknadsvärdet måste ha varit rejält sexsiffrigt! Under stor spänning och jubel kunde deltagarna hämta lotterivinster av "sällan skådade mått och formationer". Lotterna var inte billiga men tog snabbt slut och som alla sade - "vad gör väl det när slantarna hamnar på Barncancerfondens konto!"
I själva jakten ingår också en liten informell tävling. Det gäller för jägarna att hålla fingrarna i styr och försöka komma till skott på en hare så nära som möjligt inom en halv eller hel timme efter det att stövaren börjat jaga haren med skall. I år lyckades Sebastian Oliv skjuta sin hare exakt på minuten efter en timmas jakt. Han belönas med ett vandringspris i form av Harald Vibergs inramade litografi "Haren". Hundägaren som äger den stövare som fick sin sin hare skjuten av Sebastian får också ett minnespris från jakten. Denna gång var det Andreas Jönsson och hans trogne gamle Acke som tog hem det priset.
Det ligger, naturligtvis, mycket arbete bakom detta arrangemang. Både före, under och efteråt. Kärnan i arbetsgruppen utgörs av Johan Frisk, Bengt Lindell, Thomas Jakopsohn och Anna-Karin Andersson. De har, självfallet hjälp av många andra. Alla som jobbat och bidragit med att få till stånd årets succé är värda stort tack och oförbehållsamt beröm!
Dagen avslutades med att ordförande i Smålands Stövarklubb tackade deltagare, sponsorer och arbetsgruppen för en oförglömlig dag och ställde en rak fråga till de närvarande deltagarna om de ansåg att arrangemanget skulle köras även nästa år. Svaret blev ett rungande ja.
Dagens insamlade pengar oavkortat till Barncancerfonden? Ca 180.000 SEK!
Detta innebär att Smålands Stövarklubb sedan 2015 på dessa sex jaktdagar har lockat ut ca 1500 deltagare och lämnat strax under 600 000 SEK till Barncancerfonden!
Vi bedömer att vi ligger mycket nära våra båda målsättningar med den här dagen.
Cenneth Quick
Ordförande i Smålands Stövarklubb

IMG 4243 resize

 

IMG 4257 resized

IMG 4332 resized

IMG 4335 resized

 

Extra information