Det finns en del saker att reflektera över i stövarsverige just nu. Tongångarna på Svenska Stövarklubbens Facebooksida har gått höga, så pass att dess styrelse enhälligt beslutat att i Oktober stänga sidan för icke medlemmar. Detta beklagar undertecknad och hoppas att man tänker om. Tänka behöver även de som lägger in otrevliga inlägg med personangrepp.

Ett ämne som har varit hett är användningen av stövare till rovdjursjakt och i vilken mån man specifikt ska avla på linjer som visat sig vara duktiga i rovdjursjakten. Man ska ju ha klart för sig att den avel som fram till nu lett fram till de stövare vi har idag är avlade för att jaga hare och räv.

Jag tror att det är en myt att harajägare skulle ha något emot att andra stövarjägare använder sina hundar vid rovdjursjakt. Skaran av motståndare i de leden är väl ungefär lika många som de som väljer att jaga Björn med sina stövare, dvs ett fåtal. I fråga om aveln så har den ju hittills fungerat bra även för att få fram hundar som kan användas i rovdjursjakten. Om man vill ha en ändring i inriktningen på aveln och ändra på stadgarna så får man gå via lokalklubbarna och rösta fram en motion som kan behandlas på stövarfullmäktige, svårare en så är det inte. Om en sådan motion går igenom är en annan sak.

Jag tänker som så att det är ju i vart fall bättre att det finns engagemang och funderingar om utveckling i stövarleden än att det står stilla. Men varför det höga tonläget och att låsa in sig i olika hörn. En sansad debatt och olika ställningstaganden för ju utvecklingen framåt men som det sett ut det senaste verkar det mest så splittring i leden.

I Småland hade vi ju ett Teamsmöte med medlemmar med temat rovdjursjakt, jag upplevde det som positivt och i en god anda. Ungdomar behövs för framtida stövarjakt och min förhoppning är att det engagemang som finns kommer att vara inom Svenska stövarklubben och i mindre grad via poddar och på nätet. Det är helt okey att dessa poddar finns men för att vara med och påverka på riktigt, så är min uppmaning att man bör ansluta sig till lokalklubbar. Det vore ju heller inte helt fel att göra en omvärldsanalys innan man för fram sina åsikter i sociala medier, det finns många kramare där ute som följer vad som sägs på poddar och på FB.

Undertecknad tillsammans med företrädare för andra lokalklubbar i södra Sverige har kontaktat styrelsen i Svenska för att de ska se över om det centralt går att göra en upphandling av hundfoder. Priset på hundfoder i våra depåer har stigit och det vore bra för medlemmarna om det går att få till ett bra avtal med en bra rabatt.

I övrigt har min Jäger haft en parning och jag väntar med spänning på om det tagit sig och om det blir några valpar. Motionsträning med hundarna och fiske är det jag sysslar mest med för tillfället. Längtar till hösten och att kunna släppa hundarna igen!

Sommarhälsning från ordförande

Bengt Ljungberg

 

 

 

Extra information